Oorlog in Nijmegen
bronnenonderzoek vervolgingen

Jemand mußte Josef K. verleumdet haben, denn ohne daß er etwas Böses getan hätte, wurde er eines Morgens verhaftet (Franz Kafka, Der Prozeß, geschreven ca. 1914)

 

NAMENLIJST NIJMEGEN 1933-1944

 

Deze lijst is een work-in-progress, zie ook de Toelichting. Wij publiceren nu de versie van 8 november 2023 en zullen geregeld met nieuwe versies komen. De lijst bevat onder meer ook gegevens over personen die zich vanaf januari 1933 in Nijmegen vestigden, maar weer uit deze stad vertrokken voordat hier de grote vervolgingen begonnen. Velen van hen werden elders vervolgd. Alvorens deze lijst te gebruiken is het aan te raden even de Handleiding Namenlijst en de andere drie artikelen (over veel gebruikte namen en afkortingen in de lijst en over het gebruik van de dossiernummers) op deze webpagina te raadplegen.

Langzamerhand willen wij ook gegevens toevoegen over personen die omdat zij verzetsactiviteiten ondernamen werden geconfronteerd met de repressie. Dat doen wij vooral wanneer wij nieuwe data aantreffen in de documenten. De personen zijn te vinden via de zoekopdracht . Om in de lijst te zoeken naar personen met een Sinti- of Roma-achtergrond, gebruike men de zoekopdracht (Sinti, Roma, Porajmos) .