Oorlog in Nijmegen
bronnenonderzoek vervolgingen

De transporten op 15 en 16 juli 1942 van Amsterdam en Kamp Amersfoort naar Hooghalen en verder naar Auschwitz en de tewerkstelling van mannen op 17 juli na aankomst in Birkenau

Op 15 en 16 juli 1942 vertrokken vanaf station Hooghalen de eerste twee treinen naar Auschwitz. In deze treinen bevonden zich grotendeels Joden die op diezelfde dagen met andere treinen waren overgebracht van Amsterdam naar Hooghalen en die in Kamp Westerbork werden geregistreerd.

 

In de trein die op 16 juli vertrok, bevonden zich bovendien ruim 288 mannen die vanuit kamp Amersfoort op de die dag uit Amsterdam vertrokken trein waren gezet. Beide transporten werden ‘aangevuld’ met personen die korter of iets langer al in Kamp Westerbork verbleven, waaronder een groep personen uit Groningen en een groep wezen.

 

In onderstaand artikel vergelijken wij een aantal data over de gebeurtenissen op deze dagen, waarbij we gebruik maken van twee lijsten: een lijst met de namen van in Amersfoort voor transport naar Westerbork geselecteerde mannen (de zogenoemde 'lijst 0160'), en een door de RSHA in Auschwitz-Birkenau opgestelde lijst met namen van mannen die daar op 17 juli werden tewerkgesteld.

 

Beide lijsten hebben we in dit artikel opgenomen, met daarnaast ook - ten behoeve van de doorzoekbaarheid - de volledige transcripties van deze lijsten.

 

Lees meer