Duitse inventarisatie van Nijmegen in april 1940
De oorlog was al begonnen, maar Nederland stond er begin april 1940 nog buiten. In Duitsland was echter al lang besloten tot de bezetting van België, Luxemburg en Nederland. Zou het een ordelijke militaire operatie worden of een fascistische machtsovername? De legerleiding wilde aanvankelijk het eerste, al is het natuurlijk het laatste geworden.
Het Duitse leger ging vóór mei 1940 al eens kijken wat ze in Nederland bij een inval zouden aantreffen. In dt dossier zien we hoe Nijmegen in april 1940 geïnventariseerd wordt. Wat valt er te halen? Met wie valt er samen te werken? Welke gebouwen kunnen misschien beter niet beschadigd worden? De Duitsers hadden toen nog oog voor de schoonheid van het Valkhof, het gemeentehuis en de Stevenstoren; we weten hoe het daarmee afliep.
Opvallend is hoe blij ze zijn met het aantal parkeerplaatsen dat ze aantreffen in Nijmegen, deels zelfs overdekt! Met de opsomming van 'Vertrauensleute' is iets vreemds aan de hand: slechts heel weinig personen die we daar op een lijstje zien staan, zullen vervolgens een rol van betekenis gaan spelen. Misschien is Quint wel de enige echt belangrijke. Andere mensen zullen zich als de ware collaborateurs gaan ontpoppen.