Oorlog in Nijmegen
bronnenonderzoek vervolgingen

uitsluiting

Klacht Mendes da Costa

Mendes da Costa protesteert tegen het feit dat Joden de lunchroom op de Grote Markt 37 van de Joodse eigenaar Levitus niet mogen bezoeken. Burgemeester Steinweg antwoordt dat volgens de verordening ook inrichtingen van Joodse eigenaren verboden zijn voor Joden. Toch wordt in dit geval het bordje bij Levitus verwijderd, ons is niet bekend voor hoe lang. RAN 2_40193 bevat een uitgebreide correspondentie tussen Mendes da Costa en het gemeentebestuur over de aanmeldingsplicht.


Abraham Mendes da Costa is een van de eerste Joden uit Nijmegen die naar Auschwitz gedeporteerd worden. Op 24 juli 1942 gaat hij van Westerbork naar Auschwitz, waarschijnlijk zat hij daarvoor nog in Kamp Amersfoort.

 

 Lees meer

 

 

 

Bronmateriaal uitsluiting

 • Jakob Cohen ontslagen bij De Vereeniging

  Jakob (of Jacob) Cohen werkte als kelner bij Concertgebouw De Vereeniging. Hij was een van de werknemers die, indirect, volgens de regels van de verordening van 30 september 1940, in dienst was van de gemeente, en daardoor werd ontslagen.

 • Poesiealbum Joods Lyceum Arnhem

  In het Gelders Archief in Arnhem troffen we een poesiealbum aan, met daarnaast ook een lijst met namen van leerlingen die toen op het Joods Lyceum zaten, onder wie ook leerlingen uit Nijmegen.

 • Klacht Mendes da Costa

  Mendes da Costa protesteert tegen het feit dat Joden de lunchroom op de Grote Markt 37 van de Joodse eigenaar Levitus niet mogen bezoeken.

 • Joodse kinderen

  Een overzicht van de gemeente Nijmegen over leerplichtige Joodse kinderen.

 • Ontslag Joden bij gemeente en instellingen

  Dit dossier bevat correspondentie over de ‘Ariërverklaringen’ die moesten worden ondertekend door medewerkers van de gemeente, de politie en van door de gemeente gesubsidieerde instellingen.

 • Joden en bloeddonoren

  De bloedtransfusiedienst moest de namenlijst van donoren 'zuiveren'.

 • Brief leerplicht

  Een kopie uit RAN 579_329, de bekendmaking aan de ouders van leerplichtige leerlingen dat Joodse kinderen niet meer welkom zijn op school.