Oorlog in Nijmegen
bronnenonderzoek vervolgingen

terzijde

Karl Herfurth in Nijmegen

Een van de meest invloedrijke Duitsers in Nijmegen was SS-Haupsturmführer Karl Herfurth. Al in 1940 was hij betrokken bij het Lebensbornproject. Ergens in 1942 werd hij vanuit München naar Nijmegen gezonden om hier een Lebensbornhuis op te zetten. Op 29 mei 1942 werd het klooster Berchmanianum aan de Houtlaan hiervoor gevorderd.

 

Na aankomst in Nijmegen bewoog hij zich al snel tussen Nijmeegse fascisten. Zo was hij was bevriend met NSB-politieagent Wanders van de Politieke Dienst, en met NSB-er Anton van Dijk, de politiecommissaris, met wie hij regelmatig optrok, bijvoorbeeld tijdens een uitgaansavond in De Vereeniging.

 

Ook was hij bijna zeker betrokken bij de roof van kostbare spullen, zoals juwelen, uit huizen die door Joodse inwoners van Nijmegen waren 'verlaten', zoals dat toen soms werd geformuleerd. Hij was prominent aanwezig bij de grote razzia van 17 november 1942, en waarschijnlijk ook bij de razzia's die eerder dat jaar op 16 september en 2 oktober werden gehouden.

 

Lees meer

Bronmateriaal terzijde

  • Karl Herfurth in Nijmegen

    SS-Hauptsturmführer Karl Herfurth speelde in Nijmegen een belangrijke rol. Over hem hebben we hier informatie bij elkaar gezet.

  • Duitse inventarisatie van Nijmegen in april 1940

    Kort voor de bezetting van Nijmegen maakte de zogeheten Militärverwaltung een kort rapport over deze stad met een opsomming van de belangrijkste gegevens over voorzieningen, industrie, gebouwen, Vertrauensleute enz.