Oorlog in Nijmegen
bronnenonderzoek vervolgingen

roof

Joodse panden te koop aangeboden aan de gemeente

Dit is een van de dossiers waarin aan de orde komt dat diverse panden die waren geroofd uit Joods bezit te koop worden aangeboden aan de gemeente Nijmegen, waaronder hier ook de panden Gerard Noodtstraat 21, 23, 25 en 27 (Synagoge, badhuis en lokalen van de Nijmeegse Israëlitische Gemeente en huizen van rabbijn Salomons en gezin en Idsaäc Wolf).

 

In veel gevallen ontbreken de originele onderliggende stukken, maar deze worden wel telkens genoemd in de verwijsstukken. Zo ook de meeste stukken over de beide Joodse begraafplaatsen Mariënburg en Postweg, ook wel Kwakkenbergweg. De begraafplaats op de Mariënburg, waar de graven waren van rond de 1.300 Joodse inwoners van Nijmegen, wilde de gemeente het liefst om niet verkrijgen om er de brandweerkazerne te bouwen. De begraafplaats is overigens pas een kleine 20 jaar later werkelijk verkocht aan de gemeente (zie: RAN 1216_1268).

 

Verder in dit dossier een overzicht van de aankoop van enkele andere panden door de gemeente van het ANBO. De panden waren eigenlijk van Van Buren, Lindeman, De Leeuw, Van Brink. Zie ook het artikel op deze site over de roof van Joods onroerend goed.

 

Lees meer

Bronmateriaal roof