Oorlog in Nijmegen
bronnenonderzoek vervolgingen

razzia's en deportaties

Interview met Louis de Wijze

In de jaren 80 van de vorige eeuw interviewde de Nijmeegse historicus Jan Driever, in het kader van het interviewproject ‘Nijmegen 1940-1944’, zo’n veertig personen over hun ervaringen tijdens de oorlogsjaren in Nijmegen. Het typoscript van het interview met Louis de Wijze is op het Regionaal Archief Nijmegen te vinden onder nummer 579_117 (30).

 

Louis de Wijze vertelt hierin over zijn jeugdervaringen, over zijn familie, over het voetballen bij Quick-Nijmegen. De razzia op 2 oktober 1942 in de loop van de avond. Het verblijf in Westerbork, de aankomst in Auschwitz, het verblijf in Auschwitz-Monowitz en daarna in Buchenwald en andere kampen en gevangenissen.

 

Opmerkelijk in het interview zijn de passages (pp. 35-37) over de deporatietrein van Westerbork naar Auschwitz, waarin hij ook verhaalt over het transport van 200 psychiatrische patiënten, die onderweg, drie dagen lang, niet krijgen, geen eten en geen verzorging. Over dit transport lijkt weinig of niets bekend te zijn. Raymund Schütz schreef ons: 'Het transport van 23 maart 1944 bestond uit 20 wagons, waarvan er twee bestemd waren als Krankenwagen. Opmerkelijk is dat daarvoor geen Wagenleiter en Sanitäter waren aangewezen.'

 

Lees meer

Bronmateriaal