Oorlog in Nijmegen
bronnenonderzoek vervolgingen

actueel

Sinti en Roma in Den Haag

Wij willen hier wijzen op een publicatie van Peter Jorna over de Sinti en Roma in Den Haag. In het boek nemen de vervolgingen in de periode van het fascisme en speciaal de razzia van 16 mei 1944 en de gang naar Auschwitz op 19 mei 1944 een centrale plaats in

 

De gebeurtenissen in Den Haag zijn ook van belang voor de beschrijving van de vervolgingen in Nijmegen, omdat er bij de razzia in Den Haag velen zijn opgepakt die heel korte of soms iets langere tijd voor die fatale datum vanuit Nijmegen daarheen waren verhuisd. Het boek is voor belangstellenden gratis aan te vragen en is ook te downloaden, daarover meer in bijgaand Persbericht.

 

Naar het persbericht

Actueel

 • Sinti en Roma in Den Haag

  Persbericht over een publicatie van Peter Jorna over de Sinti en Roma in Den Haag.

 • Tussenstation Cosel

  Korte beschrijving van de onlangs verschenen studie van Herman van Rens en Annelies Wilms over de zogenoemde Cosel-transporten.

 • Voor Joden verboden

  Wie waren de Joodse oorlogsslachtoffers uit Nijmegen? Frank Eliƫns deed er jarenlang onderzoek naar. Nu ligt er een boek, vol nooit eerder vertelde verhalen. 'Ik wilde de verdwenen Joodse inwoners weer een gezicht geven.'

 • Getuigenissen van Theresienstadt

  Een boek met aangrijpende getuigenissen van mensen die vanuit Nederland naar Theresienstadt werden gedeporteerd.

 • Namenlijst voor 'Stolpersteine' (struikelstenen) in Nijmegen

  In aansluiting op het initiatief dat in Nijmegen is gestart voor het leggen van 'Stolpersteine' publiceren we alvast de namen en adressen van alle Nijmeegse Joden die werden vermoord.