Oorlog in Nijmegen
bronnenonderzoek vervolgingen

actueel

Tussenstation Cosel

Van Herman van Rens en Annelies Wilms verscheen onlangs een diepgravende studie naar de Joodse mannen die tussen 1942 en 1945 naar dwangarbeiderskampen in SileziĆ« werden gevoerd. De deportatietreinen op weg naar het vernietigngskamp Auschwitz werden tot stilstand gebracht in het stadje Cosel, zo'n 60 kilometer ten westen van Auschwitz. Daar werden in totaal ongeveer 3.400 Joodse mannen en jongens in de leeftijd van 15 tot 50 jaar met geweld gescheiden van hun gezinnen, en te werk gesteld in Joodse dwangarbeiderskampen in de regio. 

 

We geven hier een korte beschrijving van het boek. In een bijlage voegen we, op basis van ons eigen onderzoek, een lijst toe van 25 Nijmeegse mannen die in Cosel uit de trein werden gejaagd.

 

Lees meer

Actueel

 • Sinti en Roma in Den Haag

  Persbericht over een publicatie van Peter Jorna over de Sinti en Roma in Den Haag.

 • Tussenstation Cosel

  Korte beschrijving van de onlangs verschenen studie van Herman van Rens en Annelies Wilms over de zogenoemde Cosel-transporten.

 • Voor Joden verboden

  Wie waren de Joodse oorlogsslachtoffers uit Nijmegen? Frank Eliƫns deed er jarenlang onderzoek naar. Nu ligt er een boek, vol nooit eerder vertelde verhalen. 'Ik wilde de verdwenen Joodse inwoners weer een gezicht geven.'

 • Getuigenissen van Theresienstadt

  Een boek met aangrijpende getuigenissen van mensen die vanuit Nederland naar Theresienstadt werden gedeporteerd.

 • Namenlijst voor 'Stolpersteine' (struikelstenen) in Nijmegen

  In aansluiting op het initiatief dat in Nijmegen is gestart voor het leggen van 'Stolpersteine' publiceren we alvast de namen en adressen van alle Nijmeegse Joden die werden vermoord.